Życie eko – życie świadome

Mówimy o slow life, eko life, życiu zgodnym z naturą. W internecie, telewizji, w mediach, wszyscy mówią o ekologicznym życiu, o tym, że trzeba dbać o planetę i ograniczać użycie plastiku. Codziennie słyszymy też komunikaty o zanieczyszczeniu powietrza, o smogu. Oczywiście zgadzam się z tym, że musimy zadbać bardziej o środowisko ale tak na prawdę codzienne życie w stylu eko wcale nie jest takie proste.plastik nas otacza a nie awsze mamy wybór.
Niektóre sklepy, czy hotele wycofują już ze swojej oferty plastikowe naczynia, słomki. Takie akcje są super, ale i tak jest ich za mało.

Czy możemy coś zrobić by ograniczyć to co niszczy naszą planetę ale też i nasze zdrowie? Powinniśmy bardziej świadomie wybierać w sklepach produkty, które kupujemy i zwracać uwagę na to w co są zapakowane. Zwłaszcza żywność.  Opakowania z plastiku, PET, nie są wcale zdrowe i dobre dla nas samych. A przecież możemy chociażby zacząć od wybrania pojemników do przechowywania żywności w domu. Ja stawiam na szkło.  Plastikowe opakowania są z pewnością dużo bardziej wygodniejsze, lżejsze niż np. szklane ale jednak z takich już dawno temu zrezygnowałam.Kawę pijam w swoim kubku, który zabieram ze sobą albo piję na miejscu w kawiarni. Wodę filtruję w domu a jeśli już muszę kupić na mieście to staram się wybierać w szklanej butelce. Kupowanie kolejnej wody w plastikowej butelce to nieekologiczne a ponowne używanie butelek PET jest szkodliwe, nawet po dokładnym umyciu, może wydzielać toksyczne chemikalia, które później wypijamy z wodą lub sokiem. Przy sokach jest nawet bardziej szkodliwe. Bardzo szkodliwe jest też zostawianie takich butelek na słońcu. Promienie UV potrafią wydzielać toksyny, które dostają się do napoju.

Na każdym opakowaniu znajduje się oznakowanie i wystarczy na początku zwracać na to uwagę. Przyznam szczerze, że do tej pory sama aż tak na to nie zwracałam uwagi. Teraz jednak staram się wybierać bardziej świadomie. Zwracam uwagę na to w co jest zapakowana żywność.

Symbole na plastikowych opakowaniach - znaczenie

Najbezpieczniejsze dla nas opakowania to te z numerami:  2 (HDPE) i 5 (PP). Plastików z pozostałymi oznaczeniami nie należy używać do żywności, należy szybko oddać je do recyklingu.

Szczegółowe objaśnienie symboli:

1 – PET / PETE – to politereftalan etylenu, jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. PET używany jest głównie przy produkcji plastikowych butelek na napoje (m.in. wody mineralne), naczyń jednorazowego użytku, a także różnego rodzaju włókien sztucznych. Opakowania wykonane z powyższego tworzywa nie powinny być ponownie wykorzystywane. Przeprowadzone badania wykazują możliwość występowania w opakowaniach PET ksenoestrogenów – związków chemicznych, mogących niekorzystnie oddziaływać na układ hormonalny. Opakowania takie nie powinny mieć również bezpośrednio kontaktu ze słońcem. Promienie słoneczne mogą powodować wydzielanie szkodliwych substancji.

2 – HDPE – to polietylen wysokiej gęstości. Używany jest on m. in. do produkcji pojemników i folii do pakowania żywności, a także rur, nart, żagli, markerów, zmywaczy do paznokci oraz toników. Uważany jest za jedno z dwóch najbezpieczniejszych dla nas tworzyw. Wykonane z niego opakowania można powtórnie użytkować.

3 – V / PVC– to polichlorek winylu, bardzo często wykorzystywany. Używany do produkcji m.in. folii do pakowania żywności. Dodatkowo znajduje on zastosowanie przy produkcji wykładzin podłogowych, stolarki okiennej i drzwiowej, rur, elektroizolacji, cewników, strzykawek czy płyt gramofonowych. PVC jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny. W procesie jego spalania wytwarzane są groźne dla zdrowia związki chemiczne – dioksyny.

4 – LDPE – to polietylen niskiej gęstości. Używany jest głównie w branży spożywczej i przemyśle farmaceutycznym. Służy do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności. Można go ponownie użytkować, jest on jednak mniej bezpieczny dla naszego zdrowia niż HDPE i PP (czyli plastiki oznaczone numerami 2 i 5).

5 – PP – to polipropylen wielokrotnego użytku. Często używany do produkcji opakowań do żywności. Zastosowanie ma również w produkcji rur, izolacji przewodów elektrycznych, płyt, profili, folii czy włókien. Razem z HDPE (plastik oznaczony symbolem 2) uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych dla naszego zdrowia plastików.

6 – PS – to polistyren, najbardziej rozpoznawalny jako styropian, czyli w formie spienionej. PS wydziela toksyny i nie powinno się go stosować jako opakowanie do żywności. Jest rzadko stosowany do tego celu, ale mimo wszystko może być wykorzystywany np. przy produkcji przykrywek do jednorazowych kubków na kawę.

7 – INNE / OTHER – to tworzywa inne. Nie powinno się ich wykorzystywać do produkcji opakowań na żywność, gdyż może się w nich znajdować niebezpieczny dla naszego zdrowia bisfenol A (BPA). Jest to związek chemiczny, który może przyczyniać się do powstawania wielu chorób układu nerwowego i hormonalnego, w tym choroby Alzheimera czy depresji. BPA jest używane w wielu artykułach codziennego użytku np. butelkach dla dzieci, pojemnikach na pokarm. Dodawanie BPA do opakowań jest kontrowersyjnym tematem i przyczyną wielu dyskusji na całym świecie.
Jeśli na opakowaniach, butelkach nie ma informacji „BPA free”, bezpiecznie jest ich nie podgrzewać i nie używać do gorących napojów i posiłków. Najbezpieczniej jest w ogóle ich unikać.

 

życie eko

 

 

 

Dodaj komentarz